english info: click here

LET OP: PRAKTISCHE INFORMATIE

Als je de Zandmotor bezoekt, moet je met een aantal zaken rekening houden, met name het weer en de bereikbaarheid. De Zandmotor is een open gebied waar de temperaturen lager kunnen liggen dan op andere delen van het strand. Zeker ‘s avonds en ‘s nachts kan het op de Zandmotor flink afkoelen. Zorg voor voldoende warme, waterdichte outdoor kleding en schoenen! Bovendien is het belangrijk je aan de veilige looproutes te houden. Er zijn twee startpunten voor Sand Songs: de strandopgangen Watertoren en Schelpenpad. Vanaf hier kun je makkelijk naar de Argusmast lopen. Onze vrijwilligers begeleiden je ‘s avonds met lampen terug naar de strandopgangen.

De Zandmotor is het beste te bereiken per fiets. Als je met het openbaar vervoer uit een andere stad komt, raden we aan een OV-fiets te huren i.v.m. de late eindtijd van het programma. We hebben alle vervoersopties voor je op een rijtje gezet, samen met belangrijke praktische info over de Zandmotor, aanbevolen kleding, eten en drinken etc. Je kunt de informatie hier downloaden in het nederlands.

You can download all practical info on route, transport, weather, dresscode, food and drinks here in english!

Het programma gaat door tenzij het weer erg slecht is! We verzoeken je je aan te melden via manon@instrumentinventors.org, zodat we zicht hebben op het aantal bezoekers.

zandmotorkaart

iii presenteert: Sand Songs

playing the elements at the Zandmotor

Zaterdag 18 juni 2016

19:00 – 24:00

SAND SONGS

Het kunstenaarsplatform iii nodigt je uit om de kustlijn van Zuid-Holland te ontdekken als een speelplaats voor nieuwe zintuigelijke ervaringen. Na het project Pedalling SeaSides van Kaffe Matthews in Kijkduin in 2015, heeft iii nu een groep kunstenaars de opdracht gegeven om nieuwe interactieve kunstwerken te ontwikkelen die gebruik maken van de open ruimte en natuurlijke elementen, en daar het publiek op speelse wijze bij betrekken.

De Zandmotor is een kunstmatig schiereiland aan de kust tussen Kijkduin en Monster, aangelegd als een verdediging tegen kusterosie. Deze experimentele oplossing maakt gebruik van de beweging van de getijden om het aangelegde zand te verspreiden en de kust te versterken. Zo is een bijzonder tijdelijk landschap ontstaan: een ruim, open, steeds veranderend en bij vloed overstroomd gebied, pal naast de dichtbevolkte Randstad. Een uniek gebied, geliefd bij wandelaars, surfers, vogelaars en zonaanbidders, maar ook een plek waar natuur en techniek samenkomen.

Voor Sand Songs is een groep kunstenaars gevraagd om dit landschap te benaderen als een muziekinstrument wat bespeeld wordt door de natuurlijke elementen en door menselijk ingrijpen. De kunstenaars maakten performances en muzikale composities, speciaal voor het landschap van de Zandmotor. In een serie korte en langere interventies wordt op inventieve wijze wordt gebruik gemaakt van electronica, geluid, licht, de wind, waterstromen en het zand.

NB: met een email naar manon@instrumentinventors.org kun je je aanmelden en ontvang je updates en instructies

Tijdens Sand Songs worden nieuwe kunstwerken gepresenteerd die zijn ontstaan binnen het internationale artist-in-residency programma van iii. Marije Baalman  gebruikt bij Wind Instrument het spelen met een vlieger als een nieuwe manier om electronische muziek te maken. Pulse Jet Symphony van Lars Kynde, Tobias Lukassen en Christian Liljedahl zet de techniek van pulserende straalmotoren in om een geluidscompositie op geografische schaal te maken. Bij Digging Piece van Adam Basanta, David Pocknee, Maya Verlaak, Ana Lemnaru en Grzegorz Marciniak gaat het publiek mee muzikaal schatgraven op zoek naar objecten die begraven liggen in het zand. Met Amondawa laten Tena Lazarevic en Jesse Smits alle natuurlijke elementen meespelen om tot een site-specific soundscape to komen.Daarnaast presenteren studenten van de ArtScience Interfaculteit de werken die zij binnen het Elements Lab onder leiding van Cocky Eek hebben ontwikkeld: Cécile Gentili zet je gehoor- en tastzin op scherp met Close your eyes – and open your ears, Sophie Rust laat met Aurora de wind een installatie van lampjes aanwakkeren, en Kay Churcher zet laat in Tourne Vent de wind spookachtig geluid voortbrengen.

De avond wordt afgesloten met de mobiele cinema van Satellietgroep: Cinemare #2, waarin Esther Kokmeijer haar nieuwe film Climate Proof toont. En verder: FM Zandmotor Radio met Fauna en bring-your-own-picknick (we mogen geen drank of etenswaren verkopen, dus neem wat mee!)

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met ArtScience Interfaculty, Satellietgroep en TodaysArt.

Kay Churcher Tourne Vent web

PROGRAMMA

Wind Instrument – Marije Baalman

Vliegeren is als het bespelen van een muziekinstrument: subtiele handbewegingen hebben een groot effect op de reactie van de vlieger. Wind Instrument transformeert de vlieger tot een muziekinstrument met behulp van sensoren, software en draagbare technologieën. De dialoog tussen de vliegeraar en de wind wordt zo een muzikale compositie.

Pulse Jet Symphony – Lars Kynde, Tobias Lukassen, Christian Liljedahl

Pulse Jet Symphony is een compositie die zich ontvouwt op de schaal van het landschap. In het werk worden pulserende straalmotoren gebruikt, een techniek die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd ontwikkeld om raketten op Engeland af te schieten. Pulserende straalmotoren zijn over zeer lange afstanden hoorbaar. Rondom de Zandmotor worden verschillende van deze straalmotoren geplaatst die samen een ritmisch en ruimtelijk geluidspatroon genereren. Dit patroon verandert met de positie die de toeschouwer inneemt: de compositie wordt gevormd door de route die je door dit geluidslandschap aflegt.

Digging Piece – Ana Lemnaru, Grzegorz Marciniak, Maya Verlaak, Adam Basanta, David Pocknee

Digging Piece is een performatieve installatie waarbij natuurlijke en electronische geluiden worden gekoppeld aan het deelnemen aan gezamelijke arbeid. Het publiek neemt deel aan een schattenjacht, waarbij geluid voorbrengende objecten in het zand verstopt zitten.

Amondawa – Tena Lazarevic and Jesse Smits

Amondawa is een site-specific geluidsinstallatie, geinspireerd op de dynamische wisselwerking tussen de elementen op de Zandmotor. Anders dan de rationele en rigide stedelijke omgeving is het landschap van de Zandmotor juist veranderlijk en vloeiend. De installatie is opgezet als een collective performance, waarbij de toeschouwers uitgenodigd worden om in de lagune te drijven en zo een serie geluidsobjecten te ontdekken. De blik wordt naar de lucht geleid en het geluid wordt eerder gevoeld dan gehoord.

Digging Piece

The Elements Lab

Het afgelopen jaar hebben studenten van de ArtScience Interfaculteit op de Zandmotor gewerkt onder leiding van Cocky Eek. Lab deelnemers Kay Churcher, Cécile Gentili en Sophie Rust tonen de uitkomst van hun onderzoek.

Tourne Vent – Kay Churcher

Een installatie bestaande uit 30 metalen sculpturen die als zonnebloemen met de zon, meedraaien met de wind. In dit veld van kinetische werken brengt iedere sculptuur een spookachtig en schurend geluid voort als ze in beweging worden gezet. De interactie tussen de sculpturen, die van verschillende hoogte en afmetingen zijn, produceert een conversatie tussen de verschillende geluiden.

Close your eyes – and open your ears – Cécile  Gentili

Samen verkennen we de Zandmotor en verhogen we ons bewustzijn van onze auditieve en zintuigelijke omgeving. Bij iedere wandeling wordt een groep deelnemers geblinddoekt door gidsen geleid. Op de terugweg wordt de blinddoek afgenomen en wisselen de deelnemers en de gidsen hun impressies van de ervaring uit.

Aurora – Sophie Rust

Aurora toont de schoonheid en kracht van de natuur. De wind blaast leven in het kunstwerk: door de kracht van de wind komen de flessen tot leven met dansende lichtjes. Dit werk, geinspireerd op de natuurlijke elementen, bestaat uit 75 flessen die elk een windgenerator en een led lamp bevatten. De installatie verlicht en vermengt zich met het landschap.

DSCF0238

De avond wordt afgesloten met de film Climate Proof van Esther Kokmeijer, die wordt vertoond in de mobiele pop-up cinema van Satellietgroep. In Climate Proof worden de gevolgen van klimaatverandering onderzocht: kunnen wij het hoofd bieden aan extreme temperaturen?

En ook: de ongewone coctailbar Tasting the Zandmotor: Waterpionier van de Onkruidenier en de zeer lokale radiopiraat FM Zandmotor Radio met Fauna.

Pulse Jet Symphonie Workshop (start 17:00, duur één uur)

Tijdens deze workshop leer je alles over de technologie achter pulserende straalmotoren, en kun je zelf de pulse-jet Trombones bespelen. We raden aan je eigen gehoorbescherming mee te nemen: het geluid wat de instrumenten voortbrengen is extreem luid! Deelnemers worden ook uitgenodigd om nieuwe scenario’s te bedenken voor toekomstig gebruik van de instrumenten, binnen hun eigen werk of in samenwerking met de kunstenaars. Meld je aan met een email naar larskynde@hotmail.com. Deelname is gratis.

IMG_20160606_172032_H

PRAKTISCHE INFORMATIE

Programma schema:       

> 17:00  / 18:00 –  workshop

Pulse Jet Symphony Workshop met Lars Kynde, Tobias Lukassen, Christian Liljedahl

 

> 19:00 / 22:00 – doorlopend

Close your eyes – and open your ears, Cécile Gentili,  geluidswandeling, start iedere 30 minuten

FM Zandmotor Radio met Fauna

 

 > 22:00 / 23:00 – performance programma

Wind Instrument – Marije Baalman

Pulse Jet Symphony – Lars Kynde, Tobias Lukassen, Christian Liljedahl

Digging Piece – Anna Lemnaru, Grzegorz Marciniak, Maya Verlaak, Adam Basanta, David Pocknee

 

 > 23:00 / 23:45 – CineMare #2  film vertoning

Climate Proof – Esther Kokmeijer

Sur Polar – Art in Antarctica – Andrea Juan

 

> 19:00 / 24:00 – installaties en doorlopende interventies

Amondawa – Tena Lazarevic en Jesse Smits

Tourne Vent – Kay Churcher

Tasting the Zandmotor: Waterpionier – Satellietgroep & De Onkruidenier

Aurora – Sophie Rust (na zonsondergang)

 

Locatie: Argusmast, Zandmotor

De Zandmotor is een kunstmatig aangelegd schiereiland aan de kust tussen Kijkduin en Monster. Vanaf de Haagweg loopt er een fietspad door de duinen naar het strand. Speciaal voor Sand Songs halen wij publiek op vanaf de fietsenstalling in de duinen en begeleid tot aan de locatie van de performances op het strand zelf. Wil je komen? Meld je dan aan via manon@instrumentinventors.org, en wij sturen je alle informatie over bereikbaarheid (per auto, fiets en het openbaar vervoer) en waar je rekening mee moet houden als je de Zandmotor bezoekt.

mapa2