english info: click here
LET OP: PRAKTISCHE INFORMATIE
Als je de Zandmotor bezoekt, moet je met een aantal zaken rekening houden, met name het weer en de bereikbaarheid. De Zandmotor is een open gebied waar de temperaturen lager kunnen liggen dan op andere delen van het strand. Zeker ‘s avonds en ‘s nachts kan het op de Zandmotor flink afkoelen. Zorg voor voldoende warme, waterdichte outdoor kleding en schoenen! Bovendien is het belangrijk je aan de veilige looproutes te houden. Er zijn twee startpunten voor Sand Songs: de strandopgangen Watertoren en Schelpenpad. Vanaf hier kun je makkelijk naar de Argusmast lopen. Onze vrijwilligers begeleiden je ‘s avonds met lampen terug naar de strandopgangen.
De Zandmotor is het beste te bereiken per fiets. Als je met het openbaar vervoer uit een andere stad komt, raden we aan een OV-fiets te huren i.v.m. de late eindtijd van het programma. We hebben alle vervoersopties voor je op een rijtje gezet, samen met belangrijke praktische info over de Zandmotor, aanbevolen kleding, eten en drinken etc. Je kunt de informatie hier downloaden in het nederlands.
You can download all practical info on route, transport, weather, dresscode, food and drinks here in english!
Het programma gaat door tenzij het weer erg slecht is! We verzoeken je je aan te melden via manon@instrumentinventors.org, zodat we zicht hebben op het aantal bezoekers.
iii presenteert: Sand Songs
playing the elements at the Zandmotor
Zaterdag 18 juni 2016
19:00 – 24:00
SAND SONGS
Het kunstenaarsplatform iii nodigt je uit om de kustlijn van Zuid-Holland te ontdekken als een speelplaats voor nieuwe zintuigelijke ervaringen. Na het project Pedalling SeaSides van Kaffe Matthews in Kijkduin in 2015, heeft iii nu een groep kunstenaars de opdracht gegeven om nieuwe interactieve kunstwerken te ontwikkelen die gebruik maken van de open ruimte en natuurlijke elementen, en daar het publiek op speelse wijze bij betrekken.
De Zandmotor is een kunstmatig schiereiland aan de kust tussen Kijkduin en Monster, aangelegd als een verdediging tegen kusterosie. Deze experimentele oplossing maakt gebruik van de beweging van de getijden om het aangelegde zand te verspreiden en de kust te versterken. Zo is een bijzonder tijdelijk landschap ontstaan: een ruim, open, steeds veranderend en bij vloed overstroomd gebied, pal naast de dichtbevolkte Randstad. Een uniek gebied, geliefd bij wandelaars, surfers, vogelaars en zonaanbidders, maar ook een plek waar natuur en techniek samenkomen.
Voor Sand Songs is een groep kunstenaars gevraagd om dit landschap te benaderen als een muziekinstrument wat bespeeld wordt door de natuurlijke elementen en door menselijk ingrijpen. De kunstenaars maakten performances en muzikale composities, speciaal voor het landschap van de Zandmotor. In een serie korte en langere interventies wordt op inventieve wijze wordt gebruik gemaakt van electronica, geluid, licht, de wind, waterstromen en het zand.
NB: met een email naar manon@instrumentinventors.org kun je je aanmelden en ontvang je updates en instructies
Tijdens Sand Songs worden nieuwe kunstwerken gepresenteerd die zijn ontstaan binnen het internationale artist-in-residency programma van iii. Marije Baalman gebruikt bij Wind Instrument het spelen met een vlieger als een nieuwe manier om electronische muziek te maken. Pulse Jet Symphony van Lars Kynde, Tobias Lukassen en Christian Liljedahl zet de techniek van pulserende straalmotoren in om een geluidscompositie op geografische schaal te maken. Bij Digging Piece van Adam Basanta, David Pocknee, Maya Verlaak, Ana Lemnaru en Grzegorz Marciniak gaat het publiek mee muzikaal schatgraven op zoek naar objecten die begraven liggen in het zand. Met Amondawa laten Tena Lazarevic en Jesse Smits alle natuurlijke elementen meespelen om tot een site-specific soundscape to komen.Daarnaast presenteren studenten van de ArtScience Interfaculteit de werken die zij binnen het Elements Lab onder leiding van Cocky Eek hebben ontwikkeld: Cécile Gentili zet je gehoor- en tastzin op scherp met Close your eyes – and open your ears, Sophie Rust laat met Aurora de wind een installatie van lampjes aanwakkeren, en Kay Churcher zet laat in Tourne Vent de wind spookachtig geluid voortbrengen.
De avond wordt afgesloten met de mobiele cinema van Satellietgroep: Cinemare #2, waarin Esther Kokmeijer haar nieuwe film Climate Proof toont. En verder: FM Zandmotor Radio met Fauna en bring-your-own-picknick (we mogen geen drank of etenswaren verkopen, dus neem wat mee!)
Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met ArtScience Interfaculty, Satellietgroep en TodaysArt.